Paardensport, dressuur, concours, beloftetraining

Recreatie

Duinritten in groepsverband

In groepsverband struinen door de Loonse en Drunense duinen

Lijkt het je al een tijd leuk om eens een mooie natuurrit te maken maar doe je dit liever in groepsverband? Of heb je geen eigen paard maar lijkt het je een gave ervaring of verlang je er weer eens naar terug?
Natuurpoort van Loon organiseert sinds jaar en dag buitenritten in groepsverband onder begeleiding zowel in het zomer- als in het winterseizoen. Met hun unieke ligging aan de duinen en hun veelzijdige arrangementen staan ze garant voor een dag vol vermaak.
Paardenliefhebbers komen op de grote manege aan hun trekken en de georganiseerde ritten zijn ideaal voor jonge ruiters (en ruiters in spe) om ervaring op te doen in een veilige omgeving.
Ben je enthousiast geworden en benieuwd naar de mogelijkheden? Klik dan hieronder op de link: https://www.natuurpoortvanloon.nl/paardrijden/

 

Enjoy de Ride

Verslag 11e editie Rally Manege Soethout 30 september 2018 (Enjoy the Ride)

Na een goede voorbereiding werd het team van Recreanten Vereniging Manege Soethout lastminute door de slechte weersvoorspellingen gedwongen hun rit een week op te schuiven. Zodoende vond de 11e editie dit jaar een week later plaats.
Gelukkig kon een meerderheid van de ruiters hun agenda aanpassen en zodoende kwam na regen alsnog zonneschijn. Vanaf 10.00 uur s ’ochtends werden de recreanten op pad gestuurd over een route van 25 kilometer door de bossen van Oostelbeers, gemeente Oirschot, richting Vessem. Met de nodige opdrachtjes tussendoor konden plus- en strafpunten verdiend worden.
De dag was uitstekend verzorgd met een lunchpauze, prijsuitreiking en een afsluitende barbecue. Ilse Marks (verenigingssecretaris) zag dat een ieder tevreden was en kijkt terug op een zeer geslaagde dag.


 

Portefeuillehouder recreatie Provincie Noord-Brabant: Bastian van den Ende

Introductie:

Sinds april 2018 is Bastian van den Ende actief als portefeuillehouder recreatie in het bestuur van de KNHS Noord-Brabant. Met zijn juridische achtergrond enerzijds (met name hippisch recht, sportrecht en contractenrecht) en zijn bestuurlijke ervaring uit andere sporten anderzijds (o.a. uit het waterpolo) is hij in staat het bestuur van nieuwe invalshoeken te voorzien.
Als portefeuillehouder recreatie is hij de schakel tussen de regioconsulenten die vanuit het  Brabantse land opereren en het bestuur van de provincie Noord-Brabant. Daarnaast vertegenwoordigt hij de recreatieve ruiters van de KNHS die graag in hun vrije tijd, ten midden van de Brabantse natuur, genieten van een ontspannen rit samen met hun paard.
“Plezier hebben in dingen, ook in sport, dient van binnenuit te komen, dan is het echt.
Naar mijn idee begint plezier dan ook bij recreatie en dus bij recreatief rijden. Bovendien vind ik het mooi dat ik me tevens mag inzetten voor het milieu en het in stand houden van onze Brabantse natuur.”, aldus Bastian.

Voor de volledige contactgegevens zie: http://www.knhsregiobrabant.nl/bestuur

Aankomende tijd:
Binnenkort zal op deze pagina een inkijk verschijnen van het sinds kort ingezette traject om de ruiterroutes met elkaar te verbinden. Daarnaast zullen er op regelmatige basis korte stukjes verschijnen: ‘tricks, tips and trips’, die tevens door jullie zelf mogen worden aangeleverd. Dus heb je een goede tip voor je mederuiters? Een mooie foto van jou en je paard in de natuur of weet je een prima avondrondje? Laat het ons dan vooral weten en wie weet, kunnen we met z’n allen meegenieten! Houd daarnaast altijd de activiteitenkalender online in de gaten voor de laatste events en volg ons op facebook!

Recreatief Rijden: Vrolijk en veilig

Dé tien regels voor een plezierige tocht:
1. Passeer andere ruiters, menners en wandelaars in stap.
2. Rijd alleen op de ruiter- en menpaden
3. Jonge aanplant moet bos worden, rijd er niet doorheen.
4. Vraag overige weggebruikers langzamer te gaan door je arm langzaam op en neer te bewegen.
5. Steek je hand uit als je van richting verandert.
6. Houd je aan de verkeersregels!
7. Als je met een groep bent, steek dan tegelijk naast elkaar de weg over.
8. Ruim na je rit eventuele mest van je paard op de openbare weg op.
9. Draag een veiligheidshelm!
10. En tot slot: Geniet van de omgeving.

Gezondheidsvoordelen recreatieve ruiter

Gezondheidsvoordelen die je toch maar even mooi meepikt als recreatieve ruiter

Veel jonge ruiters richten zich op wedstrijden en steken veel tijd in het perfectioneren van hun discipline. Maar wist je dat je als recreatieve ruiter je algehele skills onbewust naar een hoger plan tilt? Het is daarom helemaal niet verkeerd om af en toe eens een weekend de bossen in te gaan of een keer mee te doen met een Enjoy the Ride evenement bij jou in de buurt!

Hier een opsomming van punten waarvan je bij sommige misschien helemaal niet stilstond:

 

  • Lichaamsbewustzijn: paardrijden is goed voor de spieren die de romp stabiliseren: de buik-, rug- en bekkenbodemspieren. En het gaat niet alleen over de sterkte, maar ook over de coördinatie en stabiliteit. Hoe meer je rijdt, hoe beter je lichaam leert mee te bewegen met het paard.
  • Snel denken: het rijden van een groot en krachtig dier met eigen gedachten en een eigen agenda is een flinke workout die je dwingt spieren te gebruiken waarvan je niet eens wist dat je ze had. Je moet je continu aanpassen aan het formaat van het dier.
  • Coördinatie: er zijn heel wat bewegingen die tijdens het rijden tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd en die je goed aan moet sturen – daaruit bestaat coördinatie. Therapeutische programma’s voor slechtzienden boeken veel succes als het gaat om ontwikkelen van coördinatie door paardrijden.
  • Kracht in de kern: paardrijden is een isometrische oefening, wat betekent dat specifieke spieren in een bepaalde positie blijven, waardoor je in balans op je paard blijft zitten. Posturale kracht is hierdoor erg belangrijk bij het rijden en de houding van de ruiter verbetert zelfs in dagelijkse oefeningen.
  • Flexibiliteit en veerkracht van de spieren: samen met de kernspieren krijgen de dijen en de bekkenbodemspieren de grootste workout als de ruiter zichzelf positioneert. Ruiters moeten vaak een gehurkte positie handhaven en moeten zich voortdurend aanpassen aan de cadans van het paard. Hier worden je spieren flexibel van.
  • Kracht door de stal: rijden is natuurlijk niet de enige manier waarop ons lichaam een workout krijgt. Werken op stal en zorgen voor het paard maakt je spieren ook sterker en verhoogt de cardiovasculaire capaciteit.
  • Mentale oefening: er zijn veel mentale voordelen aan paardrijden. Je leert niet alleen veel over jezelf als je tijd doorbrengt met paarden, het kan ook een meditatief effect hebben, omdat je alleen focust op je paard. Paardrijden is een geweldige oefening, maar het grootste voordeel haal je uit de connectie met het dier en de rust in je hoofd die komt met elke rit.

Bron: HealthFitnessRevolution

 

Regioconsulenten Provincie Noord-Brabant

Onderstaande drie doorgewinterde netwerkers slaan een brug tussen de lokale verenigingen en verscheidene overheidsinstanties. Dit met als doel om de ruiterroutes open te houden en deze met elkaar te verbinden. De bedoeling is dat uiteindelijk één doorlopend netwerk van routes zal ontstaan in onze bosrijke provincie zodat ruiter en paard optimaal van de buitenritten kunnen genieten. Hun motto is dan ook:
“Samen strijden voor recreatief rijden”.

Voor een volledig overzicht van de werkzaamheden en hun contactgegevens zie: https://www.knhs.nl/regioconsulenten

Trix van der Kolk
Regioconsulent: Noord

 

Frans Baten
Regioconsulent: West

Johan Castelijns
Regioconsulent: Zuid-ooost